onsdag 21 mars 2012

Väntar...

Gomorron. Igår var det Vårdagjämning, det missade jag. Nu börjar de så smått sopas på cykelbanorna. Dessa 2 tecken innebär att nu är det VÅR! Våren är min favoritårstid. Inte för varmt, inte för kallt. Inget gräs som blommar och kliar i ögonen. Fåglar som kvittrar. Vilken årstid gillar ni bäst?

Jag väntar på boken... Nu när jag har bestämt mig så vill jag börja NU. Jag måste dock läsa på lite först, så att jag vet vad jag skall handla hem. Jag hoppas verkligen boken kommer före helgen, vill gärna börja i lugn och ro på lördag eller söndag. Igår köpte jag i alla fall "no egg" efter tips från Katarina.


Hon gav mig en länk till där den kunde handlas på webben, men det visade sig att jag kunde hitta den mycket billigare på mitt ICA Maxi. Jag mår ju illa om jag äter ägg, och många av recepten som finns till Dukan-dieten innehåller just ägg. Denna kan man dock inte ha och göra omelett av, men pannkakor, plättar och bröd (alla med specialrecept) skall inte vara några problem. Tyvärr innehåller det nästan inga proteiner alls, så den fördelen försvinner ju.

Min stora fundering just nu handlar om mina blodsockerfall. Där har jag ju blivit "räddad" åtskilliga gånger av att jag alltid har en proteinbar i väskan. Hur skall jag lösa detta? Vad kan man ha med sig istället? Jag kommer inte på någonting som inte är kylvara. Med denna dieten är det ju inte bara att gå in i närmsta affär och handla något om blodsockerfallet kommer. Jo, ett paket skivad kalkon kan man ju köpa...

Vad är det då man får äta? I första fasen, Attackfasen, som pågår i 5-10 dagar, får man äta detta:

Oxkött
Kalvkött
Kalkon
Kyckling (utan skinn)
Fisk
Skaldjur
Mager skinka
Ägg
Mjölkprodukter med 0 – 1,5 % fett
1,5 msk havrekli
1 msk linfrö
1,5 l vatten per dag
kaffe och te osötat

Bara detta. Då kanske ni kan förstå att det blir svårt att hitta något att ha i handväskan som nödproviant... En burk tonfisk? :)

I nästa fas, som kallas lite olika, bland annat Cruisefasen, tillkommer grönsaker. Detta är grönsakerna man får äta:

Kronärtskocka
Sparris
Aubergine
Fänkål
Kål (vit, röd, grön, savoy, blomkål, brysselkål)
Selleri
Endiver
Zucchini
Champinjoner
Gurka
Spenat
Paprika
Broccoli
Gröna Bönor – Hericots verts
Purjolök
Lök
Pumpa
Rädisor
Sallad
Harsyra/ängsyra
Sojabönor
Kålrot
Mangold
Tomater
Majrovor
Morötter
Rabarber
Rödbetor

Jag är lite knepig när det gäller grönsaker, men ALLA grönsaker som jag gillar finns faktiskt med i listan ovan :) PUH! I cruisefasen så alternerar man mellan att äta enbart proteiner (precis som attackfasen) och att äta proteiner + grönsaker. 5 dagar av varje rekommenderas. Detta håller man på med tills man är klar. Det blir alltså ett bra tag! Sen finns det 2 faser till; Sammanslagningsfasen, där man lägger till kolhydrater och frukt. Denna fasen pågår 10 dagar per kilo du har gått ner. Och sista fasen är den du skall följa resten av livet, Stabiliseringsfasen, där man äter som man vill sex dagar i veckan men har en ren proteindag kvar. De 2 sista faserna har jag inte läst på om, de är lååångt borta.

Ingen vägning, ingen mätning, man äter så mycket man vill av ovanstående tills man blir mätt. Jag tror detta kommer att passa mig jättebra. Det verkar vara lite olika bud på några livsmedel, ser jag när jag surfar runt. Vissa säger att skinka (gris) är OK andra att man skall undvika griskött. Vissa säger att ett par av grönsakerna ovan, t.ex. morötter, skall man inte äta till varje måltid, andra ger ingen sån begränsning. Låter ju i och för sig vettigt då morötter är väldigt söta. Jag har bestämt mig för att "lyda" det som står i boken jag har beställt, så blir det enklast.

Nog om detta. Jag provade popcornen igår. 10 st tror jag att jag åt :) Resten får följa med till jobbet idag. De var inte vansinnigt starka (enligt mina mått mätt), men de var tillräckligt starka för att inte vara jättegoda mer än ett par stycken. Nu har jag testat i alla fall.

Onsdag idag, vilket innebär träning och simning. Sedan röjning av ganska stökig lägenhet när jag kommer hem, för städerskan kommer i morgon. Önskar er en bra onsdag!

7 kommentarer:

  1. Varför får du blodsockrrfall? Vore det inte bra att fundera ut hur du ska undvika det? Jag önskar dej lycka till med dieten. Och du tycks ju veta så mycket att du kan handla till helgen utan boken :) /katarina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alla är vi skapta olika. Jag är väldigt känslig för att inte få i mig mat vid rätt tider. Min styvmor lider av samma sak, och hon är inte överviktig, så det har inte med det att göra. Orsaken spelar mindre roll, det handlar om att anpassa sig till det. Nej, jag vill läsa på innan och se vad det finns för recept. Just nu har jag t.ex. ingen aning om vad jag skall äta till frukost, behöver tips på det. jag väntar på boken.

      Radera
  2. Det låter som BRA och GOD mat!
    Du kommer fixa det galant och mellanmålen tror jag också på att du hittar en lösning, eller du har ju redan gjort det i makrillen och några skivor skinka kalkon.

    Om inte annat så KAN du ju ta med en sån där liiiten kylväska med en kylklamp i så du faktiskt kan ha kylvaror.. Den får du säkert plats med i din rygga t o m.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, att släpa på en kylväska för eventuella nödsituationer är inget alternativ. Använder inte rygga, utan bara en handväska. Då får jag antingen må dåligt tills jag kommer åt något att äta eller också äta oftare än vad jag behöver så att jag inte får blodsockerfall. Eller också får jag väl ha en burk tonfisk och en gaffel i väskan. Makrill funkar nog inte, tomatsåsen är nog inte tillåten...

      Radera
    2. Nej då funkar ju inte kylväska. Hm..
      Ah, tonfisk var det ju.. inte markill. :)) För mycket socker i tomatsås såklart.
      Jag tror du kommer hitta bra alternativ när du läser boken. De måste ju ha bra tips på även mellanmål där i.

      Radera
  3. Jag gillar våren bäst. Sommaren är oftast alldeles för varm.

    Kramis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller så med dig! Och sen har alla så lite kläder på sommaren och som överviktig känner man sig extra klumpig och ful... Nä, våren är bättre! Kram

      Radera